Multiple Choice Questions

1. The Four criteria used to examine the 77 songs to determine whether they were better suited for congregational singing or more appropriate for praise team performances were:

A. , Singability, Song Content, Instrumental "Flourishes," and Melodies

B. Formal Structure, Harmonies, Range and Tessitura, and Rhythms

C. Range and Tessitura, Rhythms, Instrumental "Flourishes," and Formal Structure

D. Melodies, Range, Song Content, and Singability

Answer: C (See p. 132-133)

 

2. According to this chapter, the reason for congregational singing in public worship is:

A. to allow for communal music performance and participation.

B. to allow the Body of Christ to use their God-given gifts.

C. to cement the gospel message into the congregation's hearts and minds.

D. All of the above.

Answer: A (See end of p. 137)

 

3. In the text, the following song(s) is an acceptable P-W song for congregational singing (not suited for praise teams):

A. Above All

B. Shout to the Lord

C. The Heart of Worship

D. All of the Above

Answer: B (See p. 134-135)

 

4. According to the author, the following song(s) is a P-W song suited for praise teams (not acceptable for congregational singing):

A. How Great is Our God

B. As the Deer

C. Lord, I Lift Your Name on High

D. All of the Above

Answer: A (See p. 134-135)

 

5. The following is an example of a difference between the formal structure of popular song traditions such as contemporary rock music and traditional music:

A. Contemporary rock music uses stanzas.

B. Traditional pieces of music do not bridges.

C. Contemporary rock music often have alternate endings.

D. All of the above

Answer: D (See top of p. 134)

 

6. Which of the following is not a criteria in the examination of the remaining songs? (Pg. 132-133)

A. Formal Structure

B. When it was written

C. Rhythm

D. Range

 

7. Which of the following was an exception to the results?

A. Projected Lyrics

B. Listening to songs on the radio allows us to learn them more easily

C. Choruses to some songs are suitable for congregations, so a soloist can song the verses

D. All of the Above

 

7. Which of these is one of the criteria Polman used to narrow his list of actual Praise and Worship songs before he began his analysis?

a. The songs had to be written before the late 1960s and 1970s

b. The songs had to be written after the 1990’s

c. The songs had to be written after the late 1960s and 1970s

d. The songs had to be written before the 1990s

(answer: C)

8. After eliminating certain songs from Polman's list of appropriate congregational P-W songs, the remaining songs consisted of....

a. Less than 10% of the songs on the original list

b. About 90% of the songs from the original list

c. Almost 1/3 of the songs from the original list

d. About 2/3 of the songs from the original list

(answer: D)

 

9. All of the below are suitable for congregational singing except for:

A. Emmanuel

B. Here I am to Worship

C. Breathe

D. You are my All in All

Answer: pages 134-135

 

10. The term which means "pitches must be around the middle of the average person's voice" is:

A. Range

B. Flourishes

C. Syncopation

D. Tessitura

Answer: page 132